2
2
2
2

Addison Street

  • client
  • Unitech Plus Ltd
  • contract value
  • £Unknown
  • Date
  • 2022
  • sector
  • Housing
  • location
  • Nottingham
  • contact
  • Julien McGuinness

29 predominantly two bed apartments on the site of a disused bowling green, pavilion building and car park within Nottingham’s Arboretum Conservation Area.

The site is bounded by a tall Bulwell stone wall to the East on Addison Street. An existing pedestrian gate and separate vehicular access points are present to this boundary and form the access points into the site.

Whilst the bowling green itself isn’t retained, the rectilinear and open feel of the site as a green square with buildings and mature vegetation to the perimeters is one of the key design concepts adopted in the proposals. The Clubhouse building is Georgian and is retained, refurbished and converted to apartments as part of the proposals with new buildings behind the Bulwell stone wall fronting Addison Street. These buildings are set out in relation to an axis which is created between the reinstated existing pedestrian site entrance and the historical landmark - The Chinese Bell Tower - in Arboretum Park.

The scale and architectural language of the proposed Addison Street buildings are informed by the semi-detached Victorian villas present in the surrounding area. Materials used are predominantly red brick with ashlar and brick decorative features to gables, dormers and window heads. The use of two-tone brickwork is prevalent in the conservation area and is reflected in the design.

The proposed landscaping scheme has been designed to maintain the characteristic of the site. Rectilinear path arrangements are used to define the perimeter of the ‘square’, as a reference to the former bowling green.