1
2
3
4
5

The Curve

  • client
  • Private
  • contract value
  • £3,000,000
  • date
  • 2018
  • sector
  • Housing
  • location
  • Nottingham
  • contact
  • Julien McGuinness

The corner of Gregory Street and Abbey Bridge is arguably one of the most prominent gateway sites into the centre of Nottingham. It is characterised by relatively low-lying buildings and a predominance of tarmac, the public realm not helped by the tram crossing with its cabling and infrastructure. This scheme aims to address the issue; 23 high quality 2-bed apartments are created in a single block. Strong in form with a bold use of colour, it announces its presence to the street, whilst still remaining respectful to adjoining buildings. Two storeys step up to four on the corner. The external envelope curves around the site, enveloping a private central courtyard garden.

The building achieves a ‘nearly-zero energy’ design status; it is estimated that it will consume less than 35 kWh/m2y and achieves an EPC rating of B thereby exceeding the RIBA 2030 Climate Challenge target by 40%. The design adopted a fabric first approach requiring only MVHR units to each apartment to retain heat thereby minimising capital expenditure. This allowed an all-electric scheme (rather than gas), with no need for a substation.

The Curve was designated an RIBA East Midlands Exemplar Housing Project

Photography by Nick Haynes