2
1
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3

Lime Tree House

  • client
  • Private Client
  • contract value
  • c.£640,000
  • date
  • 2018
  • sector
  • Residential
  • location
  • West Bridgford
  • contact
  • Samuel Critchlow

Lime Tree House hinges around an open structural corner that seamlessly connects the principle kitchen, dining and living spaces to a raised, south-facing courtyard. Framed by two lime trees, the entrance to the building steps up from ground level to provide resilience against localised flood risks resulting from the site’s proximity to the River Trent. The client’s brief informed a ground floor layout that is structured around contemporary family life; offering generous spaces that flow together for entertaining guests alongside smaller, private spaces such as the adult-oriented snug or children’s play-spaces. Windows to the first-floor bedrooms are surrounded by projecting timber reveals that contrast with the stark graphite cladding panels, designed as a contemporary sash to enable the window to slide downwards, forming a balcony-like balustrade onto the garden.

The inward-looking courtyard arrangement mitigates against planning constraints in relation to privacy/overlooking whilst opening up longer views towards the South. Although the local authority supported a contemporary aesthetic, a contrast was developed between the treatment of the inside façade overlooking the courtyard and the outward facing spine of the building. This was devised to provide a more typical brick face to the neighbouring gardens.