1
2
3

Wilford View Care Home

  • client
  • Wollaton Developments
  • contract value
  • To Be Agreed
  • date
  • 2018
  • sector
  • Care Home
  • location
  • Nottingham
  • contact
  • Julien McGuinness

The Nottingham suburb of Silverdale forms its own community on the edge of the city. Bounded by busy roads and the River Trent it has always been somewhat isolated, but that isolation has given it a unique identity. The former Clifton Bridge Inn sat on the extremity of the suburb, hemmed in by the busy Ring Road and A453. Excellent visibility for a public house; perhaps less attractive as a residential care home site. As a further complication, the area lies within an area prone to flooding, lacking the flood defences of nearby West Bridgford.

The challenges were not insubstantial, but they were not insurmountable. The design was originally conceived as a 3-storey linear plan to respond to the site’s proportions, arranged in a radial fashion to respond to the sweeping curve of the north boundary. The design was developed in this way because no formal building lines are present to Brookthorpe Way, nor is the previous position of the public house a relevant starting point for locating a new building.

The main wing fronting the road is conceived as a three-storey pitched roof structure and responds to the road setting with its scale and vertical elevational rhythm. The entrance wing is reduced in height to a 2-storey structure due to its relative close proximity with the south boundary and to respond to the smaller scale of domestic dwellings on neighbouring sites. The introduction of a jerkin head gable to the end of this wing is intended to further reduce the perceived scale when viewed from the west and south.

The massing and architectural detailing of each staggered block has been carefully developed to achieve a generous amount of surface relief in the facades.

Identical mono pitched gabled bays with deep chamfered insets front the main road and have been implemented to further break up the mass of the building and offer a strong vertical language to the public elevations. As they are repeating elements across the rear façade they add visual rhythm and a suitable scale to the road side façade.